Település:
Budapest, 5. kerület

Létrehozva:
2022-05-13 17:32:43


Dunakorzó


Innen nyílik a legszebb kilátás a Budai Várnegyedre, a Citadellára, a Gellért-hegyre és a két Duna-hídra.

A Dunakorzó Budapesten, a Duna balpartján, a Belvárosban, a felső Belgrád rakpart Széchenyi lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakaszán található gyalogos zóna, a helyiek és a turisták körében is kedvelt sétálóutca. Ötcsillagos szállodák (InterContinental, Marriott, Sofitel), éttermek, kávézók, kiülős bárok és kaszinók szegélyezik.

Innen nyílik a legszebb kilátás a Budai Várnegyedre, a Citadellára, a Gellért-hegyre és a két Duna-hídra. Az augusztus 20-i nemzeti ünnep vízi- és légiparádét és az esti tűzijátékot is érdemes innen nézni. A korzón műalkotás és műemlék épület is található, például a Kiskirálylány bronzszobra, a Pesti Vigadó és Széchenyi István szobra a Magyar Tudományos Akadémia előtti Széchenyi téren. A Világörökség listáján szerepel.

Az eredeti Duna-parti házsor, avagy Duna-sor az északi városfal és a Duna-parti rondella lebontása után épült ki. Ezek előtt egy széles sétány és egy lapos rézsű feküdt, ami a Duna medréig vezetett. Ezt előbb a Duna Gőzhajózási Társaság kezdte feltölteni, miután saját hajói számára a Lánchíd pesti hídfőjének két oldalán, kétszer 345 méteres kőpartot épített 1853-tól 1859 között. Majd Pest városa – az 1840-es években meghatározott szabályozási vonalnak megfelelően – az 1860-as években ezt folytatta előbb észak, majd dél felé, egészen a mai Petőfi térig kialakítva az árvízvédelmi rendszert és ezzel a mai rakpartot is. 1864-1867 között a rézsűt a kőfalak mögött feltöltötték és új teleksort alakítottak ki.

A felső, Lánchíd felőli végén már a kezdetektől egy kisebb, parkosított terecske volt. Erre nézett Stein Náthán (Stein Aurél apja) bérpalotája, amelyet 1867–1871 között építettek fel korai eklektikus stílusban. A szomszédos telken a Pesti Lloyd Társulat és a Budapesti Áru- és Értéktőzsde közös épületét húzták fel Kolbenheyer Ferenc, valamint Benkó Károly építészek tervei alapján. A következő épület Thonet-ház néven vált híressé és ebből a háztömbből ez az egyetlen amely még ma is áll. Az 1871-ben elkészült épületet koraeklektikus, itáliai reneszánsz stílusban ifj. Koch Henrik és Szkalnitzky Antal építészek tervei alapján, Hauszmann Alajos vezetésével építették fel. Ennek déli homlokzata a Vigadó előtti térre néz.

A tér szemközti oldalán az 1870-es években építették fel a az Első Magyar Általános Biztosító Társaság (EMÁBT) székházát Frey Lajos építész tervei alapján, eklektikus stílusban. A székház érdekessége a homlokzatán lévő Atlasz-szobrok voltak. A szomszédos telken az ezzel egyidőben épülő Thonet házat is tervező Szkalnitzky–Koch páros tervei alapján egy 302 szobás szállodát építtetett a Első Magyar Szálloda Rt. Az épületet 1871-ben fejezték be, és Grand Hotel Hungária néven nyitották meg. Valamivel korábban készült el az ettől délre eső szomszédos telken az Első Magyar Általános Biztosító Társaság alapítójának, báró kisteleki Lévay Henriknek négyemeletes, eklektikus lakóháza. A háztömb déli végét Heinrich István kétemeletes bérháza zárta le, ami 1866-ban került átadásra.

 

 

A Korzó 1890 körül, forrás: Derzsi Elekes Andor / Wikimedia Commons

 

1872-re Buda felől nézve a Dunapart egységes képet mutatott. A két háztömböt két parkosított tér zárta le és a kettő között középen ugyancsak zöldfelület, a Vigadó-tér volt látható.

A hotelek előtereként szolgált a romantikus korzó, amelynek mentén nem kevesebb mint kilenc, a folyamra néző kávéház is működött, többnyire teraszos jelleggel. Közkedvelt volt az egész városban, de egyre több belföldi, illetve külföldi turista is bejárta.

A sétány és az alsó rakpart közötti, a ma már műemlék viadukton a közösségi közlekedés 1904-ben indult meg a 16-os villamos formájában, amelynek 16A jelzésű betétjáratát 1942-ben számozták át a jelenlegi 2-esre.

Budapest ostroma 1945-ös pusztításait a jelentősebb épületek közül egyedül a Bristol és a ma is álló Thonet-ház élték túl. 1969-ben készült el a Első Magyar Általános Biztosító Társaság székháza, a Hungária, a Bristol, illetve a Carlton szállodák helyére a Hotel Duna InterContionental (ma Marriott Hotel). 1981-ben a Ritz helyére a Forum Hotel (ma Intercontinental) és végül az Eötvös téren, a Trieszti Általános Biztosító Társaság székház és a Lloyd palota romjainak telkére az 1982-ben átadott Hyatt szálloda épült fel (ma Sofitel). A korzó 1983 óta díszburkolatos sétálóutca.

 


Forrás:

wikipedia

Felső kép: Norbert Aepli / Wikimedia Commons

 

 

 

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »