Település:
Budapest, 8. kerület

Létrehozva:
2022-05-20 14:48:41


Orczy-park


A park felújítási munkálatok miatt 2018. áprilisáig zárva volt, azóta ismét látogatható.

Az Orczy-park vagy Orczy-kert (korábbi nevén Asztalos János Ifjúsági Park) egy közpark Budapest VIII. kerületében. A területén jelenleg foci-, futó- és kosárlabdapálya, szórakoztató helyiségek, sétautak és egy tó is található. Itt volt a Bárka Színház is. A park felújítási munkálatok miatt 2018. áprilisáig zárva volt, azóta ismét látogatható.

 

Története

Az Orczy-kert területét Orczy Lőrinc báró vásárolta meg 1783-ban. A ligetes, nádas, tavas majorságok jó vadászterületnek kínálkoztak neki, közel a fővároshoz. Fia, Orczy László (1750-1807) fogott aztán hozzá az akkori Pest legnagyobb és legszebb angolkertjének megteremtéséhez. 1794-től 300 000 facsemetét ültettek el.

 

 

Sportpályák az Orczy-parkban légi felvételen, forrás: Civertan / Wikimedia Commons

 

 

A Ludovika Akadémia főépülete az Orczy-kert felől, forrás: Misibacsi / Wikimedia Commons

 

 

Tó az Orczy-kertben, forrás: Osvát András / Wikimedia Commons

 

A század végén a kertet megnyitották a széles közönség számára is. Hamar divatos kirándulóhellyé vált. 1815-ben három monarcha (I. Ferenc császár, I. Sándor orosz cár és III. Frigyes Vilmos porosz király) is meglátogatta a parkot. 1817-1820 között felépült az ország akkori legnagyobb üvegháza is.

1829-ben a kertet a magyar katonatisztképzés számára megvásárolták, egy részét pedig házhelyeknek adták el. A nyilvános park ezzel megszűnt. 1830 és 1836 között Pollack Mihály tervei alapján ide építették a Mária Ludovika Magyar Hadi Tanodát, majd a Ludovika Akadémiát.

1849 után Petz Ármin kerttervező gondjaira bízták a parkot, aki igyekezett a kertet eredeti stílusában helyreállítani. Az 1850-es években Szekrényessy József, Széchenyi István belső munkatársa és bizalmasa, Pest első közjegyzője, a Margitsziget, Lóversenypálya, Laszlovszky major, Vigadó, Rumbach, Császár - és Rudas fürdők stb. bérlője kezelésében állt, aki sokat tett a park kialakítása és gondozása körül. Fia, az első magyar úszó, első sportlap alapító, első Balaton-átúszó, Szekrényessy Kálmán (1846-1923) ifjúsága éveiben sokat végzett itt úszó és atlétikai edzéseket.

1867 után a kert egyre rosszabb állapotba került, leégett az üvegház is és cirkusz ütött tanyát a parkban. 1873-ban a Fővárosi Közmunkák Tanácsa rendbe hozatta a parkot. Mégsem válhatott közparkká, hanem a katonai Akadémia vette kézbe, gyakorlóteret, és lovaspályát építettek benne.

1891-ben Budapest lemondott az Orczy-kert használatáról.

A második világháború után a Kossuth Lajos Katonai Akadémia, cipőgyár, BKV buszgarázs, különféle intézmények és az Úttörőszövetség költözött ide. 1990-ig az Asztalos János Ifjúsági Park nevet viselte. A kert az 1960-as évek végén már csak tizennégy hektáros volt. A Ludovika lovardájában nyílt meg az Alfa mozi, ami aztán 1992-ben leégett. Felújítása után a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítási épülete lett.

1997-ben itt forgatták Tímár Péter Csinibaba című filmjének egyes jeleneteit.

1998-ban az Animal Cannibals itt forgatta a ,,Mindenki" című sláger videóklipjét, egy elhagyatott medencében, és a ,,Remix" című album cd változatának a hátulján is ez a medence látható.

A VIII. kerület közparkjaként üzemelő kertet 2010-re - 300 millió forintos költségen igényesen felújították. 2012 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kezeli. 2010-es évek végére a park egy részén, zöld területeken az egyetem épületei lettek felhúzva. A parkban működő Kresz-parkot elbontották. Az építkezések kivitelezéséhez mintegy 277 fát vágtak ki, mely a park teljes faállományának több mint 10%-át tette ki, ugyanakkor a 2017-es felújítás során 900 fát ültettek el a park területén és az Orczy-kert a teljes beruházás végére közel 1 hektárral nagyobb, fával borított zöldterülettel bővült. A park szélén található Raoul Wallenberg Humán Szakközépiskolát, a diákok és a szakma tiltakozása ellenére, jogutód nélkül megszüntették, épületét az NKE-hez csatolták. Az átalakítások, bontások és építkezések több mint 50 milliárd forint költséget tettek ki.

A parkban volt egy elhagyatott medence, melyet a 2012-2018-ig tartó felújításkor lebontottak.

 

 

Forrás:

wikipedia

Felső kép: Mazarin07 / Wikimedia Commons

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »