Település:
Budapest, 14. kerület

Létrehozva:
2022-05-20 16:58:31


Városligeti-tó


A Városligeti-tó Budapesten, a Városligetben található mesterséges tó.

A Városligeti-tó Budapesten, a Városligetben található mesterséges tó. Tavasztól télig csónakázásra használják, télen a tó medrének egy részén üzemel a Városligeti Műjégpálya. Fölötte áll a Zielinski híd, alatta pedig a Kisföldalatti fut.

 

Földrajz

A Városligeti-tó egy hármas rendszerű, lebetonozott medrű mesterséges tó. Részei az Állatkert felőli Felső-tó, a Műjégpálya területe az Alsó-tó, és a Mocsár-szigetet körülölelő várárok. Területe kb. 6 ha. Mélysége 60–70 cm, vize fürdésre alkalmatlan. A tavat a Széchenyi gyógyfürdő elhasznált termálvize táplálja.

 

Élővilág

50-60 féle trópusi, egzotikus hal, 4-5 teknős- és több rákfaj él a tóban, mert felelőtlen budapestiek gyakran a tóba dobják megunt kedvencüket. A tóból kikerült állatok invazív fajként veszélyeztetik az őshonos dunai faunát. A rákok a beton építmények alá fúrnak, az átszüremkedő víz pedig a Kisföldalattit és a Vajdahunyad várát károsítja.

 

Története

Mocsaras területből alakították ki, a 18. és 19. század fordulóján a csatornázások és földmunkák eredményeképp jött létre, majd 1863-ra újraszabályozták és három szigetet alakítottak ki rajta: a Mocsár-szigetet (ennek helyén a Széchenyi gyógyfürdő áll), a Drót-szigetet (itt magasodik a Vajdahunyad vára), valamint a Páva-szigetet, mely jelenlegi állapotában félsziget.

A Liget Budapest projekt keretében tervezik a tó megújítását, vízfelületének növelését és az egykori Páva-sziget helyreállítását is. A műjégpálya területe pedig leválasztható lesz. Vízjátékot is terveznek a tóra, valamint a csónakázási lehetőség kiterjesztését a Vajdahunyad vára körüli területekre.

2022 áprilisában egy mérgezés miatt az összes hal elpusztult.

 

 

Forrás:

wikipedia

Felső kép: Globetrotter19  / Wikimedia Commons

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »