Átadták a Rumbach zsinagóga kávézóját

Kategória:
Helyi téma, Város hírei

Létrehozva:
2022-05-22 14:45:25

Cikk írója:
Pest Hirdetője


Átadták a Rumbach zsinagóga kávézóját


Zenés, irodalmi kabaréval adták át hivatalosan a Rumbach zsinagóga kosher kávézóját, ahol ősztől a látogatók is rendelhetnek

 

„Kávéházi ember, kapucínert rendel”

 

Zenés, irodalmi kabaréval adták át hivatalosan a 7. kerületi Rumbach zsinagóga kosher kávézóját, mely szeptemberben a nagyközönség számára is megnyílik. Addig is számos rendezvénynek az otthona lesz, így például a nyári Zsidó Kulturális Fesztiválnak is.

A múlt évben fejeződött be a kulturális és vallási komplexum teljes felújítása. Mint ismeretes, 2015-ben támogatási szerződést kötött a Miniszterelnökség és a Mazsihisz: 3,2 milliárd forintot biztosított a kormány a Rumbach zsinagóga teljes rekonstrukciójára és újjáépítésére. Az építkezés során helyreállították a földszinti, zsinagóga tér szakrális jellegét, ami emellett kulturális intézményként funkcionál.

A második emeleten található az a kóser kávéház, amit modern rendezvénytechnológiával ruháztak fel, így irodalmi estek, zenei események befogadására egyaránt alkalmas. Ennek a helyiségnek az átadása idáig váratott magára.

– Ha nem jött volna közben egy hosszan elhúzódó járvány, illetve az ukrán válság, akkor már megnyitottunk volna. De sajnos a turistaforgalomra erősen hatottak a külső körülmények, ezért még mindig egy kis türelmet kérünk a látogatóinktól – fogalmaz Kiss Henriett, a Rumbach komplexum igazgatója.

 – Reményeink szerint az év második felében már az idelátogató turisták felé is kinyit a kávézó, bízunk benne, hogy tényleg nem jön közbe semmi, ami ezt meggátolná. Jövő évtől pedig teljes kapacitással várjuk az idelátogatókat, valóban egy teljesen kosher kávéházi készlettel.

 A hely szellemiségéhez kapcsolódóan kifejezetten a szalon-műfajok: irodalmi estek, zenei programok, társadalmi beszélgetős pódiumok, és alkalmasint színházi produkciók is várják majd kávéházi környezetben a nagyérdeműt már az év második felétől.

A régi pesti kabarék világát idézték meg a hivatalos nyitóeseményen, ahol Szücs Balázs alpolgármester indította el útjára a kerület legújabb kávézóját, ami fontos rendezvényhelyszín is lesz a jövőben.

– Erzsébetváros a kávéházak fellegvára: a párbeszédnek, egymás szemébe nézésének a helye. Remélem, minél több olyan találkozás megvalósulhat itt, ami mindannyiunknak gyarapodásául szolgálhat.

Kiss Henriett a vendégek felé most a samesz szerepét vállalta föl, s elmesélte: az egykori rabbi- és kántorlakás kapott új funkciót, a századforduló hangulatát megidéző vendéglátó létesítménnyel. A falakon Tausz Gábor Ezra tervei alapján készült rézgrafikák találhatók, a legnagyobb zsidó ünnepeket megjelenítve.

Az estre rendhagyó pesti kabaréval készült a Rátkai Márton Színházi Műhely csapata. Vas Zoltán Iván főrendező elgondolásai alapján készült az összeállítás Szép Ernő életművéből. Csüllög Anna, Nyáry Beáta, Ponty Tamás és Radvánszki Szabolcs mutatták be a nézőknek a kicsit keserédesre hangolt előadást, melyben jelenetek, színdarabrészletek szerepeltek. Egyszerre volt jelen öröm és fájdalom, dráma és finom humor. Az előadás keretét és közegét hat olyan sanzon adta, melynek verseit szintén Szép Ernő írta. A zenei hátteret, valamint az igényes zongorakíséretet a zenei vezető, Neumark Zoltán biztosította.

 

 

Forrás:

erzsebetvaros.hu

Kép: ittlakunk.hu

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »