Kategória:
Helyi téma, Város hírei

Létrehozva:
2022-05-20 22:09:05

Cikk írója:
Pest Hirdetője


A pesti oldal


Összesen 23 kerület található Budapesten és ezeket a Duna folyó választja két nagy csoportra. Központi belvárosi kerületeknek számít a pesti oldalon az 5, 6. és 7. kerület és a 8, 9. és 13. kerület egyes részei, a budai oldalon pedig az 1, 2. és 3. kerület.

Az irányítószám segítségével könnyű egyébként megállapítani, hogy egy lakás melyik kerülethez tartozik. Ugyanis a négyjegyű irányítószám két középső száma rejti a kerület számát. Vagyis az 1051-es irányítószám, egy 5. kerületi lakásra vonatkozik.

Az említett 23 budapesti kerület mellett számos, úgynevezett negyed és különféle városrész is tagolja a várost, de amíg a kerületek számokkal vannak jelölve, addig a negyedek és a városrészek általában speciális nevet viselnek.

 

 

Pest legnépszerűbb kerületei

Budapest szíve”, vagyis a belváros igazán központinak tekinthető részei az 5, 6, és 7. kerületben, a pesti oldalon találhatóak. Ez a rész turisztikai látványosságok, szórakozóhelyek, bárok, éttermek helyszínei és mindemellett kiváló tömegközlekedéssel is rendelkezik. Elmondható róla, hogy az elmúlt években Európa szerte közismertté vált és több ezer külföldi él, tanul és dolgozik itt, ebben a részében Budapestnek. Ennek is köszönhetően a belváros fiatalos és mozgalmas hangulatot áraszt.

 

5. kerület

Városrész: Belváros és Lipótváros

Budapest központja két már nagyon régóta kettévált részre oszlik: Belvárosra és Lipótvárosra. Az úgynevezett Belváros nem más, mint Pest történelmi központja. A Duna partján helyezkedik el, magába foglalva a Vigadó teret, a Deák Ferenc teret, a Károly körutat, a Múzeum körutat és a Vámház körutat. Az északi szomszédja, Lipótváros főbb részei pedig a Szent István körút, a Nyugati tér, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Vigadó tér északi része.

Az 5. kerületben található híres látványosságokhoz tartozik a Szent István Bazilika és a Szabadság tér. Az utóbbi egy nagyon szépen kialakított parkos terület, régi épületekkel. Érdemes megemlítenünk a város legdivatosabb sétálóutcáját, a Váci utcát és a „Bank negyedet” ahol főleg a nevéből is adódóan bankok és modern irodaházak találhatók. Továbbá a Nádor utcában lévő elismert Közép-európai Egyetem (CEU) is ebben a kerületben található, ahol számtalan külföldi diák fordul meg. Az utcák jól karbantartottak és az itt található régi épületek többségének régi pompáját felújítással már visszaállították. Emellett éttermekkel és boltokkal szegélyezett kellemes sétálóutcák színesítik.

 

6. kerület

Városrész: Terézváros

Budapest belvárosának ezen része elsősorban az elegáns Andrássy útról ismert, ami világszerte közkedvelt luxus márkaboltok otthona. Emellett ez az utca, amely összeköti a Deák teret és a Hősök terét egymással.

A 6. kerület híres turisztikai látványosságai a Magyar Állami Operaház, a Liszt Ferenc tér ahol a Zeneakadémia épülete is található, az Oktogon és a Városliget számos nagy múzeumával és kikapcsolódási lehetőségeivel.

 

7. kerület

Városrész: Erzsébetváros

A 7. kerület az elmúlt években történt átalakításoknak köszönhetően egy nagyon divatos helyszín lett, bárokkal, éttermekkel és klubokkal gazdagítva.

Ez a kerület sem foglal magába túl nagy részt a városból, körülbelül a Wesselényi utat, az Astoriát, a Blaha Lujza teret, a Dob utcát érdemes itt kiemelnünk, egészen az Erzsébet körútig bezárólag. Kifejezetten népszerű terület diákok és a világ minden tájáról érkező külföldiek körében. „Party negyednek” is nevezik, mivel itt találhatók a környék legjobb szórakozóhelyei, romkocsmái és különféle modern kiállítások színhelye is.

A Zsinagóga szépséges épülete és híres Boscolo hotel a főbb látványosságai a körzetnek, de érdemes megemlítni a Szimpla kertet és a Gozsdu udvart is.

A múlt századi klasszikus épületek, a luxus otthonok, változatos boltok és dizájner üzletek kavalkádja mellett, a környék remek tömegközlekedési szempontból is, mivel minden megtalálható itt a metrótól, a villamostól kezdve a troli buszokig. Ennek köszönhetően és a körzet limitált méretéből kifolyólag, mindenhová kényelmesen és gyorsan oda lehet érni a városban.

 

8. kerület

Városrész: Józsefváros

Régen ennek a városrésznek rossz hírneve volt elhanyagoltsága miatt és nem tartozott a biztonságos környékek közé. Viszont az elmúlt pár évtizedben nagy változásokon és modernizáción ment keresztül. Mindez főleg a Corvin sétány kialakításának köszönhető, amely népszerűvé tette a 8. kerületet.

 

9. kerület

Városrész: Ferencváros

A 9. kerület szintén Budapest központi részeihez sorolható, amely masszív fejlődés és modern építkezések színhelye. Folyamatosan átalakul és egyre népszerűbb hely. Határai a Duna, az Astoria és a divatos Váci utca, üzletekkel és éttermekkel tűzdelve, amerre a szem ellát. Számos egyetem is könnyen megközelíthető innen és itt található az elismert Corvinus egyetem is a Fővám térnél.

 

13. kerület

Városrész: Angyalföld és Újlipótváros

A 13. kerület Budapest egyik vonzó, csöndesebb és úgyszólván „család barát” része. Számos bevásárlóközpont, park és modern irodaház található itt. Emellett ezzel párhuzamosan, a Duna másik felén Budán, több nemzetközi iskola is működik itt. Ebből kifolyólag sok külföldi és magyar család itt él, de a túlparton jár dolgozni vagy járatja iskolába a gyerekét.

 

 

Forrás:

roommatesbudapest.com

Felső kép: A Tündérpalota a 8. kerületben. Civertan / Wikimedia Commons

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »