Szépen nőnek a pusztai macska kölykök

Kategória:
Helyi cukiságok, Egyéb cukiságok

Létrehozva:
2022-05-22 21:13:58

Cikk írója:
Pest Hirdetője


Szépen nőnek a pusztai macska kölykök


2013 óta vannak a Budapesti Állatkertben az Ázsia szívében honos macskafélék. Most végre a sikeres szaporításuk is megtörtént, hiszen Borsika és Bohus hat kölyökkel örvendeztette meg gondozóit. A kicsiket már a nagyközönség is megcsodálhatja.

Újabb kisállatok várják a látogatókat a Budapesti Állatkertben: már láthatók a most nyolchetes pusztai macska kölykök. A hat manul kiscica március 23-án született, az Állatkert tenyészpárja, a nyolcéves Borsó (Borsika), illetve a négyéves Bohus nászából, ám a kicsikből eddig nem sokat lehetett látni. És ez nemcsak a látogatókra vonatkozott, hanem az állatkerti dolgozókra is, hiszen a legteljesebb nyugalmat szerették volna az állatoknak biztosítani. Nyolc hét elteltével jött el az ideje annak, hogy a kicsiket kézbe vegyék, megvizsgálják és megállapítsák a nemüket. S ha már kézben voltak, féreghajtót és azonosító chipet is kaptak. A művelet – amelyről egy kisfilmet is készítettek – persze állatonként csak két percig tartott, és ezt követően egyből visszakerültek anyjuk mellé. Azóta a nagyközönség is megcsodálhatja őket. A kisfilmből egyébként az is kiderül, hogy milyen neműek a kölykök, és hogy kéthónapos korukra milyen súlyt sikerült elérniük (mert egyébként a születési súlyuk kevéssel száz gramm alatt szokott lenni).

A pusztai macskák tulajdonképpen nem nagyobbak a házimacskáknál, de dúsabb szőrzetük miatt nagyobbnak néznek ki. Könnyen felismerhetők arról is, hogy arckifejezésük mintha mindig olyan lenne, mint Garfieldé, amikor különösen rossz napja van. Ezt a fajt gyakran hívják manulnak is mongol nevük (manuul) után, és sokszor emlegetik Pallas-macskaként is a fajt felfedező német származású, ám élete jelentős részében Katalin cárnő Oroszországában dolgozó neves természettudós, Peter Simon Pallas emlékére.

A manulok Ázsia belsejében, a Kaukázustól Kínáig terjedő területen őshonosak. Az időjárás viszontagságai ellen sűrű bundával védekeznek, amely az emlősök világában az egyik legjobban hőszigetelő szőrköntösnek számít. Ez persze nem is meglepő, ha tudjuk, hogy testük egyetlen négyzetcentiméterén akár kilencezer szőrszálat is megszámlálhat az, aki kellően türelmes ehhez, és nem zavarja, hogy az állatok nem feltétlenül együttműködők.
A Budapesti Állatkertben 2013 óta foglalkoznak ezzel az állatfajjal, és nagyon várták már, hogy a szaporításuk is sikeres legyen. Annál is inkább, mert a faj állatkerti szaporításának természetvédelmi jelentősége is van. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége egy összehangolt tenyészprogramot is fenntart a manulok szaporítására.

 

Nézd meg a macskákról készült videót. 

 

Forrás:

zoobudapest.hu

Felső kép: Wikimedia Commons

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »